Butlletí 98. Abril 2024

JORNADA ALIMENTACIÓ CONSCIENT, SALUT I MOVIMENT AL MERCAT DE LA CONCEPCIÓ.

Reserveu a l’agenda el proper 19/04/2024, divendres, sí tot el dia. Vine i fes salut amb els millors referents del barri, Accès gratuit amb aforament limitat!

La Taula d’Entitats i Serveis de la Dreta de L’Eixample ha organitzat dins el Mercat de la Concepció un programa amb el següent títol: ‘’ Salut, Moviment i Alimentació Concient al Mercat ’’, l’objectiu és millorar la nostre salut i apendre com fer-ho, fent barri.

Us esperem amb molta il·lusió!
Juntes Fem Salut, moviment i alimentació conscient al Mercat de laConcepció !

Taula d’Entitats i Serveis de la Dreta de L’Eixample

El Mercat de la Concepció; La Biblioteca Sofia Barat: - Districte (Ajuntament) - Integral Cooperativa de Salut: - el CAP de Roger de Flor; El Responsable d’Acció Comunitària de Districte - Ômnium:- L’ Associació de Veïnes i Veïns de L’Eixample Dreta- L’ Escola López Vicuña: - AVV Passeig Sant Joan- Coreixample- AFA Escola de la Concepció- Rotary Club Barcelona Diagonal- La Merienda- Integral Cooperativa de Salut- Associació Descabelladas)- (El safareig)- Associació per la Dona Efectiva- Escola Pia Nostra Senyora- Escola FESB Sagrat Cor Diputació- Escolàpies Llúria- grup ECOS- CSS Dreta - Fort Pienc- Projecte Radars- Dona Cançó- CC La Casa Elizalde- Biblioteca Arús- veïna-Salut sense sostre- Mossos d’Esquadra
comissaria Eixample, La Dreixa,-….i seguirem creixent

FESTA MAJOR

"La recentment creada Coordinadora d'Entitats de Festa Major de la Dreta de l'Eixample ja té pràcticament enllestit el programa de Festa Major de la Dreta de l'Eixample de 2024.

Els més de sis mesos de treball de les més de 50 entitats que conformen aquesta Coordinadora ha valgut la pena. Estem orgulloses, com a principal entitat dinamitzadora d'aquesta Coordinadora, de poder presentar-vos el que creiem és un excel·lent programa, més divers, inclusiu, cívic, solidari, reivindicatiu, atent a la sostenibilitat i a la lluita contra la violència de gènere.

Un programa que presenta més de 60 activitats que es concentraran principalment els dies 24,25 i 26 de maig en 3 recintes: Associació Veïns i Veïnes, Amics i Amigues del passeig de Sant Joan, Casal de Joves La Dreixa i el nostre d'AVVDE que enguany creix i abasta tot el carrer Girona des d'Aragó fins a Diputació, on s'ubicarà l'escenari principal de la Festa Major.

En les més de 60 activitats del programa de Festa Major de 2024 hi participaran més de 1200 persones voluntàries. Durant aquests dies hi haurà cabuda per a balls de bastons, ballades de sardanes amb la Cobla Sant Jordi, cercavila verda gegantera amb més de 15 colles i 300 participants, castellers, un arròs popular per a més de 200 comensals i moltes més activitats que ens permetran conèixer de primera mà tot allò que està passant al barri. I tot això acompanyat de música, molta música, amateur i professional, que ens emocionarà durant el dia i ens engrescarà a ballar al capvespre-nit.

Així doncs, esteu atents i aneu-vos reservant a l'agenda el 24,25 i 26 de maig per un cap de setmana de gresca, complicitats, balls, beures i alegria."

ELS BARRIS DE BARCELONA HAN INICIAT UNA CAMPANYA CIUTADANA PEL DRET A L'HABITATGE

Sota el lema "Pel dret a l’habitatge i a viure a la nostra ciutat", activistes de 24 associacions veïnals de tots els districtes de Barcelona es van trobar a la Favb el matí del dissabte 24 de febrer passat per parlar sobre les problemàtiques de l’habitatge.


L’assemblea va arrencar amb un traspàs de les conclusions de la Trobada de Grans Ciutats sobre Habitatge, que es va celebrar el passat 15 de gener, i que va servir per contextualitzar un problema que requereix mesures polítiques més enllà de les institucions municipals.

La "DECLARACIÓ DE BARCELONA" és el full de ruta compartit amb el
moviment veïnal de tot l’estat.

ESPAIS PÚBLICS

SESSIÓ D’AVALUACIÓ DELS EIXOS VERDS

12 DE MARÇ

El passat 12 de març el Districte de l’Eixample va convocar a les entitats de veïns i comerciants dels Eixos Verds de l’Eixample, per desprès d’un any de la finalització de les obres, fer un diagnòstic empíric consensuat amb les entitats veïnals involucrades per tal de destacar els factors d’èxit, millorar els usos, la gestió i normativa dels Eixos Verds amb un esforç i responsabilitat doble entre l´Ajuntament i les entitats veïnals.
Entre les entitats convocades hi figuraven sobretot aquelles que havien estat promotores dels Eixos Verds, les Associacions de Veïns de l’Esquerra i la Dreta de l’Eixample, Camí Amic o la Revolta Escolar, i que per afrontar una sentència judicial inaplicable, s’havien organitzat en la Plataforma volem un Consell de Cent verd i viu, la qual va lliurar a l’Ajuntament el document de PRIMERA AVALUACIÓ DELS EIXOS VERDS.

EN DEFENSA DEL PARC JOAN MIRÓ SALVEM L’ARBREDA!

RECOLLIDA DE SIGNATURES

Més de 50 entitats i col·lectius diversos recolzem un Manifest que denuncia que es vulgui ubicar la zona logística de les obres de la L8 de FGC on ara hi ha la principal arbreda del Parc Joan Miró: MANIFEST EN DEFENSA DEL PARC JOAN MIRÓ SALVEM L’ARBREDA! En el context de l'emergència climàtica que estem vivint, és imprescindible prioritzar la protecció i la creació de zones verdes a les ciutats. El verd és un element fonamental per combatre els efectes del canvi climàtic, per millorar la qualitat de l'aire, per afavorir la biodiversitat urbana i per proporcionar als ciutadans i ciutadanes de totes les edats espais de joc, salut, refugi i benestar. En aquest sentit, ens adrecem al Departament de Territori de la Generalitat i a l’Ajuntament de Barcelona, per expressar el nostre suport a l'ampliació de la L8 de FGC, però el nostre rebuig a la decisió de convertir el Parc de Joan Miró en el centre logístic de les obres . Creiem que les dues administracions han treballat amb total opacitat i sense tenir en compte els criteris ambientals i de salut pública, ni les demandes de la ciutadania.

Aquest parc és una zona verda de gran valor per als veïns i veïnes de l'Eixample i de la ciutat, en una de les zones de Barcelona més contaminada i amb menys espai verd per habitant. El projecte actual implica inutilitzar una tercera part del parc durant anys i treure més de 170 arbres (ara hem aconseguit que es redueixi a 118), amb un impacte negatiu en la qualitat de vida del veïnat i estudiants que l'utilitzen per passejar, esbargir-se, fer esport o descansar. Tanmateix, compromet l’ús de la resta del parc així com la Biblioteca, ja que augmentarà la contaminació acústica i la pols en suspensió. A l’entorn de Plaça d’Espanya hi ha altres espais públics i grans zones d’asfalt i formigó que podrien ser utilitzades per a aquesta finalitat sense carregar-se una arbreda que té més de 40 anys i que és el pulmó verd dels barris propers. És per tot això que les entitats instem a la Generalitat i l’Ajuntament a emplaçar el centre d’obres en un altre lloc fora del parc: - Demanem a la Generalitat que reconsideri la seva decisió i prioritzi la protecció del territori i dels espais verds a les ciutats. - Demanem a l’Ajuntament que faciliti altres espais al voltant de la Plaça d’Espanya per a ser utilitzats com a base logística. En una època en la qual l’emergència climàtica és una de les grans amenaces que cal combatre, per al veïnat és inacceptable que les administracions destrueixin un parc públic que proporciona refugi, benestar i salut. Salvem l’arbreda! Defensem el Parc de Joan Miró! Esquerra de l’Eixample, diumenge 26 novembre de 2023

TALLER MASRIERA

SEGONA SESSIÓ DE TREBALL

22 DE MARÇ:

El passat 22 de març es va celebrar la segona sessió de treball entre la Plataforma Masriera i l’Ajuntament de Barcelona, amb l’objectiu de donar sortida a l’Inici dels Estudis Previs.

Tal i com es va concloure a la primera sessió del 2 de novembre de 2023, on es va arribar a un acord per fer compatible una nova Biblioteca Sofia Barat amb la preservació del Teatre Studium, dins d’una concepció general d’un únic equipament: l’Ateneu Masriera. En aquesta segona reunió de caràcter tècnic, el Districte de l’Eixample va presentar l’Equip redactor dels primers Estudis previs que hauran de servir de base per a la definició dels usos de l’equipament i la convocatòria d’un concurs de projectes.

La Plataforma Masriera, representada per membres del Casal de Joves de la Dreixa, Òmnium Eixample i l’AVV de la Dreta de l’Eixample, van fer lliurament del document REFLEXIONS PER A L’ESTUDI DE VIABILITAT DEL NOU ATENEU TALLER MASRIERA, marc per a la definició dels futurs usos del Taller Masriera.

CONTINUEN LES VISITES GUIADES AL

TALLER MASRIERA


El 2024, s'han reprès les visites guiades al Taller Masriera. El templet neoclàssic, situat al carrer de Bailèn, 70, és obra de l’arquitecte Josep Vilaseca i Casanovas i es va construir l’any 1882 com a taller de pintors i escultors. Declarat Bé d’Interès Local, des de l’estiu del 2020 és de propietat municipal i la nova temporada de visites guiades s’allargarà fins al juny.

Es programaran un dissabte al mes, tres visites guiades d’uns 45 minuts que començaran a les 10.30 h, 11.30 h i 12.30 h per a grups d’un màxim de 25 persones.

Les inscripcions s'obren el dia 15 del mes anterior a la visita. Dies de visita: 16 de març, 20 d'abril, 18 de maig i 15 de juny de 2024.

HABITATGE

GUIA DE LA REGULACIÓ DELS LLOGUERS

Tot el que has de saber sobre la regulació de lloguers

Davant la publicació de l’Índex de Preus de Lloguer i l’entrada en vigor de
la regulació de lloguers el 13 de març del 2024, hem elaborat aquesta guia
on expliquem bàsicament com ens afectarà la regulació i us donem alguns
consells per fer valdre els nostres drets.

  1. Conceptes clau per entendre la regulació de lloguers
  2. Afecta a tots els habitatges de lloguer?
  3. Afecta només als nous contractes o també als contractes ja vigents?
  4. Com afectarà la regulació al preu del lloguer?
  5. Com funciona l’índex de preus?
  6. Hi ha alguna excepció a aquesta limitació de preu?
  7. Com afecta la regulació al cobrament de despeses com l’IBI, la comunitat o altres quotes?
  8. Què passa si em volen pujar el preu abans que entri en vigor la regulació?

TURISME

REGULACIÓ DELS HABITATGES D’ÚS TURÍSTIC (HUT’S) PER GARANTIR L’ACCÉS A L’HABITATGE.

S’ha aprovat un Decret llei per regular els habitatges d’ús turístic a 262 municipis catalans. Són pobles i ciutats amb problemes d’accés a l’habitatge, que ja tenen més de 5 pisos turístics per cada 100 habitants o bé que compleixen ambdós requisits.
Aquests municipis no podran atorgar llicències d’obertura de pisos turístics fins que adaptin el seu planejament urbanístic al nou Decret llei.

Els titulars disposaran de cinc anys per demanar la nova llicència urbanística, a comptar des de l’entrada en vigor del Decret llei, o hauran de cessar l’activitat. En aquests cinc anys, els ajuntaments afectats hauran d’haver modificat el seu planejament municipal i, per tant, estar en condicions de donar resposta a aquestes sol·licituds. S’hauran de justificar que compten amb prou sòl per a habitatges destinats al domicili habitual i permanent de la població resident. Es podran atorgar com a màxim 10 llicències de pisos turístics per cada 100 habitants.

L’aparició del fenomen dels pisos d’ús turístic és una de les causes de la disminució del nombre d’habitatges que es lloguen com a allotjament permanent. Això és degut al fet que els pisos d’ús turístic no són de nova construcció, sinó allotjaments existents que canvien de destinació.

SI ESTÀS PATINT DEGUT A ALGUN PIS TURÍSTIC QUE TENS AL TEU EDIFICI O CONEIXES ALGÚ AMB AQUESTA PROBLEMÀTICA:

NO ESTEU SOLS!

Intentem fer grup per lluitar tots junts. Davant les institucions perquè entenguin i empatitzin amb el nostre problema i ajudin a resoldre’l.

Posa’t en contacte amb nosaltres, som l’avv de la dreta de l’eixample, estem al carrer aragó 317, els dilluns de 18,30h a 20,30h. contactar amb info@avvdretaeixample.cat

TELEFONAR DE 20H A 22H AL 93 832 23 15

SI NO HO FEM TOTS JUNTS, ELS PISOS TURÍSTICS HI SERANSEMPRE...Consulteu els habitatges del vostre entorn i verifiqueu si tenen o no llicència d’ús turístic:

Guia per protegir les Comunitats de propietaris dels Habitatges d’ús turístic:Tots els edificis de propietat horitzontal han de tenir constituïda una comunitat de propietaris, amb uns estatuts que sovint no contemplen la incidència dels Habitatges d’Ús Turístic, en els pisos de la finca, i que ocasionen problemes de convivència, baixen el valor econòmic dels pisos i redueixen l’oferta dels habitatges d’ús residencial.

Per tal de evitar-ho es necessari modificar els estatuts de la comunitat. El procediment habitual és el següent :

 En una reunió formal de la comunitat de propietaris es fa constar en acta la voluntat que no hi hagi pisos turístics en l'edifici.

 S’encarrega a un advocat la redacció de la modificació dels estatuts.

 Un cop es te l'esborrany, s'envia a tots els propietaris per que indiquin si hi estant d'acord o volen fer alguna modificació, dins d’un un termini.

 Un cop es té el document definitiu incorporant les possibles modificacions, s'envia novament a tots els propietaris per que ho ratifiquin posant un termini per rebre les respostes.

 Si passat aquest termini algun dels propietaris no contesta, se'ls hi envia un burofax requerint-los per que contestin en un termini fixat. Si no contesten s'entén que s'adhereixen a l'esborrany definitiu.

 Per poder aprovar aquesta modificació, han d'estar 4/5 parts dels propietaris (80%).

 El President/a junt amb l'administrador/a de la comunitat presenten un certificat conforme els nous estatuts han estat aprovats pels propietaris i, adjuntant els nous estatuts, es porten al Notari per que els legalitzi.

 Un cop es té el document notarial es porten al registre de la propietat. El Tribunal Suprem conclou que “les limitacions han de ser clares, precises i expresses perquè la inclusió de l'activitat turística a la prohibició estatutària és perfectament coherent amb la seva lletra i esperit, que no és una altra que prohibir que als habitatges s'exerceixi una activitat econòmica amb un caràcter comercial, professional o empresarial com passa amb els apartaments turístics”.

RECULL D'ACTIVITATS DEL MES DE

MARÇ 2024

8 DE MARÇ:
DIADA INTERNACIONAL DE LA DONA

Gran èxit durant el matí a Xamfrà 317, amb el suport del Centre de Serveis Socials Dreta Fort Pienc, Cor Eixample, Integral Cooperativa de Salut i l’Associació de Veïnes i Veïns de la Dreta de L’Eixample.

A les 10:00h. Va començar la xerrada organitzada pel Centre de Serveis
Socials Dreta Fort Pienc, amb el títol: Diferències entre ‘’divorciar-se i
separar-se’’. A càrrec del PIAD, (Advocada, del Punt d’Informació i Atenció
a les Dones). Els participants van poder compartir totes les preguntes,
consultes personals, actualitzacions així com aclariments sobre les
diferències que hi ha entre la parella de fet, el matrimoni, la pensió de
viduïtat en cada cas, les conseqüències del fet de separar-se o divorciarse…
A les 11:30h. Vàrem gaudir de la companyia dels assistents fent una pausa
amb un fantàstic esmorzar.

A les 12:00h. Integral, Coop de Salut va presentar la xerrada: Salut integral
de la dona. En aquesta xerrada es va parlar sobre la salut integrativa i la
psiconeuroimmunologia dirigida a la dona. Què vol dir ser cíclica, la
influència dels canvis hormonals en el cos i la ment, i com cuidar-nos en
cada etapa vital, des de l’adolescència, passant per l’edat fèrtil fins el
climateri i la menopausa. A càrrec de Laura Jové, psiconeuroimmunologia
aplicada a la salut de la dona.


Tots els participants varen gaudir de la magnífica presentació compartint un enriquiment sobre el coneixement del nostre cos i la salut

13 DE MARÇ:
TROBADA DE MOBILITAT A LA FAVB.

El passat dimecres 13 de març en el local de la Favb va tenir lloc la trobada entre les AV i les entitats i organitzacions que en l'àmbit de la mobilitat sostenible* treballen en la ciutat


Hi van assistir: Catalunya Camina, Obacc (bicis), PAT (prevenció d'accidents), PTP (Promoció Transport públic), ECOM (accessibilitat), Eixample Respira, Maragall Respira, Revolta Escolar i una bona representació de les AVV federades.
Els problemes i reptes en temes de mobilitat és una de les principals preocupacions del moviment veïnal. Vàrem poder acostar l'expertes d'aquestes entitats a la realitat concreta dels nostres barris. Una de les principals conclusions va ser la necessitat d’avançar urgentment en el Pla de Mobilitat de la Regió I, pel que fa als sistemes de transport públic Rodalies, FGC, les ZBA i la dotació com a mínim de tres centrals d’autobusos interurbans que Barcelona n’és deficitària, línies actualmente distribuïdes pel centre de la ciutat.

Ha estat el primer pas per aprovar una resolució sobre mobilitat en la propera Assemblea de la Favb. És molt important fer sentir la nostra veu perquè es tingui en compte en el nou Pla de Mobilitat Urbana que ara es comença a elaborar i que marcarà el futur dels nostres barris i de la ciutat.
Per aquest motiu l’Ajuntament de Barcelona convoca la 2a sessió del procés participatiu per a la redacció del Pla de Mobilitat Urbana de Barcelona 2025 -2030.
La temàtica de la sessió és la mobilitat de mercaderies i serveis i serà el proper dijous 11 d’abril de 2024 a les 17:00 h a la sala Calidoscopi del Centre Cívic del Convent de Sant Agustí, carrer del Comerç, 36. Es preveu una durada de dues hores.

ACTIVITATS

PERIÒDIQUES.

A XAMFRÀ 317

Cor Harmònics.

cada Dimecres

Horari: 20:00h.-22:00h.

Aragó 317

El darrer dimecres 24 de gener de 2024 va començar a assajar el grup de GOSPEL “Cor Harmònics” a Xamfrà 317, un grup ja consolidat fa uns 10 anys i que necessitava un nou espai.

Interessats enviar un correu a: info@avvdretaeixample.cat

Dinars de carmanyola.

cada Dimecres

Horari: 14:00h a 15:30h.

Aragó 317

El programa VINCLES organitza DINARS DE CARMANYOLA,
un grup de conversa en català bàsic, a l’Espai d’Entitats Xamfrà 317.

INSCRIU-TE! enviant un correu a:

coereixample@coreixample.com

Taller d’iniciació al bridge.

cada Dijous

Horari: de 18:30h a 20:00h

Aragó 317

Les places ja estan exhaurides, però, tot i això, si esteu interessats/interessades, us animem a inscriure-us en la nostra llista d'espera enviant un correu a info@avvdretaeixample.cat


Taller d’iniciació al bridge. Aquest mes de gener la nostra companya Suzanne ens iniciarà en els secrets del joc del Bridge. Una manera divertida de socialitzar alhora que exercitem les nostres capacitats cognitives.

La CORAL de l'AVVDE

Els divendres: Cada 15 dies

Horari: de 19:30h a 20:30h

Aragó 317

La CORAL de l'AVVDE us anima a participar-hi.

Veïnes i veïns us proposem que els interessats a participar a la coral us afegiu als assaigs que anirem fent aquests propers mesos fins a la Festa Major.
Farem cançons de sempre. Ens trobarem a l’Espai d’Entitats Xamfrà 317, al carrer d’Aragó 317, els divendres bimensuals, de 19:30h fins a 21h.

Tothom serà benvingut!


Si vols més informació o ja estàs decidit a apuntar-te, contacta amb
Joan Alegre al 636954923

TALLER GRATUÏT DE GANXET

cada dilluns

Horari: de 16:00h a 18:00h

Aragó 317


Enganxat al ganxet!!! A la mitja! A les agulles circulars!


La Comissió de Cultura i Lleure de l’AVVDE ha agafat al vol la idea d'algunes de les seves voluntàries de crear un nou taller, aquí a Xamfrà317. Aquest cop el taller girarà al voltant de les agulles de ganxet i mitja teixint al mateix temps que bufandes i puntes, relacions i coneixences.

Interessats enviar un correu a: info@avvdretaeixample.cat


CALENDARI MENSUAL

DE L’AVVDE

XAMFRÀ 317

Primer dilluns:

ASSEMBLEA GENERAL:

info@avvdretaeixample.cat

Segon dilluns:

SOCIAL I COMUNITARI: info@avvdretaeixample.cat

Educació
Salut
Benestar Social
Persones grans

Tercer dilluns:

URBANISME I HABITATGE: info@avvdretaeixample.cat
Equipaments
Taller Masriera
Espai Públic i Zones Verdes

Habitatge
Turisme
Medi Ambient
Mobilitat

Quart dilluns:

COMUNICACIÓ: comunicació@avvdretaeixample.cat
Butlletí:

Marketing:
Relacions públiques:
Xarxes socials:

Divendres:

CULTURA, FESTES I LLEURE: info@avvdretaeixample.cat
Festa Major
Cine Forum
Altres activitats

twitter facebook website instagram 
Disseny gomezminarro.com
Email Marketing Powered by MailPoet