COMUNICAT AVVDE DAVANT CRISI DEL CORONAVIRUS
Noelia Gómez

SALUT I BON VEÏNATGE!

L’ASSOCIACIÓ DE VEÏNS DE LA DRETA DE L’EIXAMPLE DAVANT LA CRISI PEL CORONAVIRUS

Així que vàrem tenir coneixement de l’extensió del COVID 19, i en atenció a la protecció de les persones voluntàries, l’AVVDE va decidir cancel·lar totes les reunions presencials previstes i es va tancar l’espai de reunió de la Casa Elizalde fins que se superés l’alarma sanitària actual i ens vàrem posar a l’espera de veure com evoluciona aquesta greu crisi.

La Junta de l’AVDEE s’ha hagut de reorganitzar en aquest nou context per seguir mantenint la solidaritat i la responsabilitat que ve de la mà de les nostres accions. Seguim tenint oberts diversos canals de WhatsApp, tant generals com específics destinats a l’Habitatge, així con la nostra web: https://avvdretaeixample.cat/ . La Junta continua treballant com sempre, i ens podeu contactar a través dels canals habituals de telèfon, al +34 606459481 en els horaris habituals i al correu electrònic info@avvdretaeixample.cat .

Probablement ja estareu participant en alguna de les iniciatives creades a molts territoris, xarxes de suport mutu teixides en pocs dies que es van ampliant cada hora que passa. Algunes d’elles al nostre barri, com la Xarxa Cuidem-nos creada pel Casal de Joves de la Dreixa, on us hi podreu adreçar per a qualsevol consulta, incidència o ajuda que necessiteu al +34 655609057, tant per tenir cura d’infants com per fer l’abastiment de grups de risc, activitats de suport que per desenvolupar-les, potser no cal dir-ho, sempre caldrà mantenir totes les precaucions necessàries i seguir els protocols sanitaris indicats.

Encara no havíem sortit de la crisi més recent, que arrossegàvem en forma de precarietat laboral, crisi profunda del dret a l’habitatge i desigualtats agreujades, quan ens ha sorprès aquesta nova crisi de la Pandèmia del COVID 19. Caldrà atendre, des de la proximitat, els nostres veïns i veïnes amb més necessitats i sobretot la gent gran i els més vulnerables. Hem d’evitar que l’aïllament obligat pel confinament pugui empitjorar encara més les seves condicions de vida.

La crisi sanitària, superposada a la crisi climàtica i ecològica, ens situa davant d’un abisme d’incertesa. Per això les decisions d’aquests dies, en especial dels nostres governs, han tingut un marcat caràcter històric. Amb el Decret del govern central publicat recentment s’han acordat mesures socials determinants. Un pla de rescat no només de les empreses i autònoms com es parlava, sinó de la gent que previsiblement patirà més les conseqüències d’aquest enorme daltabaix que afecta les nostres vides. Un pla de rescat que consisteix en una despesa social sense precedents, valenta i compromesa, a l’alçada dels reptes que ens planteja aquest nou escenari.

Ens sembla, però, que el Decret oblida diversos sectors de població que no quedaran coberts amb les mesures acordades. Oblida en primer lloc un ampli sector de la població que viu de lloguer, ja ofegada -si no expulsada- per la pujada desmesurada dels preus. Demanem una suspensió del pagament lloguer i de tots els serveis de subministrament bàsic per a totes aquelles persones que perdin ingressos. Oblida així mateix tot un sector de població que sobreviu amb feines no regulades, en el marge, que queda totalment desprotegida.

L’adopció d’una Renda Bàsica per a tothom, igualitària, seria la mesura més desitjable en aquesta difícil conjuntura. El Decret tampoc no parla de la garantia del manteniment dels llocs de treball derivats dels ERTE un cop passada l’epidèmia. I també ens semblen insuficients les mesures adoptades en relació al col·lectiu de persones sense llar, que ja era molt vulnerable, i per a qui resulta impossible complir el Decret d’estat d’alarma.

Reclamem que s’habilitin els espais que previstos per l’Operació Fred a Barcelona i que no s’han arribat a obrir. I demanem coordinació entre les diverses administracions, el personal sanitari i les entitats socials que coneixen i atenen les persones sense llar. Confiem en la seva responsabilitat perquè es continuïn acordant mesures que vagin adreçades al conjunt de la nostra societat, sense deixar ningú al marge. Recordem també que a més dels espais municipals de la Fira, habilitats per la UME, el nostre barri disposa de 5.200 m2 quadrats d’equipaments buits a la Ronda Sant Pere 41, propietat de la Tresoreria de la Seguretat Social, i que podrien ser fàcilment habilitats per a aquesta urgència sanitària.

Si alguna lliçó hem d’aprendre d’aquesta Pandèmia, es que mai més haurem de permetre retallades en els serveis socials i de salut, com les que hem patit en el nostre país les darreres dècades. Un missatge clar hem d’enviar als nostres governants, i es que amb l’Estat del Benestar no s’hi pot jugar, perquè ens hi juguem la nostra supervivència.

Confiem en el treballadors del sistema de salut i confiem també en el nostre paper, el del moviment veïnal organitzat, vetllant perquè la solidaritat i la igualtat siguin la guia per fer front als problemes en els nostres barris i l’atenció a la gent que més ho necessita. En aquests moments tan excepcionals i com ja vam fer en tants d’altres de la nostra història, refermem el compromís amb la nostra ciutat i el nostre barri.

 

SALUT I BON VEÏNATGE! Barcelona, 25 de març de 2020

Darreres notícies
Festa Major 2024
1R CONCURS CARTELL FESTA MAJOR!
Ja tenim el Cartell guanyador de la Festa Major! PODEU CONSULTAR EL PROGRAMA DE FESTA MAJOR EN EL SEGÜENT ENLLAÇ
AVVDE BONES FESTES I UN BON ANY 2024
AVVDE AL MERCAT DE LA CONCEPCIÓ ELS DESITJA A TOTHOM BONES FESTES I UN BON ANY 2024. SALUT I BON VEÏNATGE…! video producció...
Xarxes socials