-
L’AVVDE s’adhereix a la plataforma Eixample Respira
L’AVVDE s’ha adherit a la plataforma veïnal Eixample Respira del districte de l’Eixample amb qui compartim la gran preocupació per la qualitat de l’aire que respirem diàriament. Cotxes i motos, […]
Temps de lectura: < 1 minut
L’AVVDE s’ha adherit a la plataforma veïnal Eixample Respira del districte de l’Eixample amb qui compartim la gran preocupació per la qualitat de l’aire que respirem diàriament.Cotxes i motos, tot i representar tan sols un 24% dels desplaçaments a la ciutat, són la principal font de contaminació i soroll, tot monopolitzant pel seu ús exclusiu la major part de l’espai públic. Les xifres són força eloqüents:- Carrer Aragó (6 carrils) 85.635 vehicles/dia
- Gran Via (8 carrils) 56.694 vehicles/dia
- Carrer Marina (6 carrils) 42.252 vehicles/dia
- Carrer València (4 carrils) 29.817 vehicles/dia
Segons l’informe de salut de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, al districte la causa principal de mort en els homes és el càncer de pulmó, la malaltia isquèmica del cor (inclou angina de pit i infart cardíac) i la malaltia cerebrovascular (inclou ictus), i en les dones el càncer de mama, el càncer de pulmó, la demència senil i l’Alzheimer.Eixample respira es fa ressò de les paraules del Doctor Jordi Sunyer, investigador de l’Institut de Salut Global de Barcelona: “Si a Barcelona tinguéssim els nivells de qualitat de l’aire recomanats de l’Organització Mundial per la Salut, deixarien de produir-se 1 de cada 3 ictus, 2 de cada 10 infarts de miocardi, i 2 de cada 10 càncers de pulmó. Per no parlar dels nombrosos estudis que correlacionen contaminació amb casos d’asma infantil i deficiències en el desenvolupament cerebral dels infants”Eixample respira exigeix a l’administració pública, Ajuntament de Barcelona, Generalitat de Catalunya i Govern de l’Estat Espanyol, una solució immediata a aquest greu problema de salut pública.
Manifest i més informació:
eixamplerespira.com -
Acord de govern a l’Ajuntament de Barcelona
Al mes de juliol, es va públic l’acord de govern a l’Ajuntament de Barcelona entre Barcelona en Comú i el Partit dels Socialistes de Catalunya. Aquest govern té sis tinents […]
Temps de lectura: 2 minutsAl mes de juliol, es va públic l’acord de govern a l’Ajuntament de Barcelona entre Barcelona en Comú i el Partit dels Socialistes de Catalunya.
Aquest govern té sis tinents d’alcalde, tres per cada partit.En el marc de la idea d’un govern compartit, Ada Colau renova com a Batllessa, la primera tinença d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda és per a Jaume Collboni. La segona. d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, és per Janet Sanz (Comuns), que repeteix en aquestes responsabilitats. La tercera tinença, per a Laia Bonet (PSC), amb responsabilitat en l’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana. La tinença de Drets Socials la manté Laura Pérez (Comuns). La cinquena tinença d’alcaldia és la de Prevenció i Seguretat i recau en Albert Batlle (PSC). I, finalment, els comuns retenen les àrees de Cultura, Educació i Ciència, amb la sisena tinença d’alcaldia i Joan Subirats al capdavant.
En el cas del poder territorial, els dos socis se l’han repartit a mitges, amb cinc dels deu districtes per a cada partit. Els comuns mantenen Ciutat Vella (el districte més pressionat pel turisme), l’Eixample, Sants-Montjuïc, Gràcia i Sant Andreu. Els socialistes capitanegen Nou Barris (els que concentren les rendes més baixes de la ciutat), les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Horta- Guinardó i Sant Martí.
Jordi Martí lidera la Regidoria del Districte de l’Eixample.
Amb 54 anys, ha estat gerent municipal en el Passat mandat i destaca per la seva llarga trajectòria política. És llicenciat en Ciències de l’Educació i ha exercit com a polític municipal molts anys amb el PSC. Durant l’etapa socialista va ser director de l’ICUB (1999-2003), sotsdirector del CCCB (2004-2006) i regidor de 2011 a 2014. Es va enfrontar amb Jaume Collboni a les primàries del PSC de Barcelona de 2014 i va quedar quart. Va ser un dels fitxatges estrella dels comuns en arribar a l’alcaldia, tot i que inicialment va adoptar un perfil tècnic. L’apropament a BComú al llarg del mandat va fer que ocupés la cinquena posició a la llista. -
Nova superilla a la Dreta de l’Eixample
L’Ajuntament diu que la pacificació del carrer de Girona activarà el comerç i es passarà d’uns 15.000 vehicles diaris pel carrer de Girona a un miler Ja estan enfilades tres […]
Temps de lectura: < 1 minutL’Ajuntament diu que la pacificació del carrer de Girona activarà el comerç i es passarà d’uns 15.000 vehicles diaris pel carrer de Girona a un miler
Ja estan enfilades tres noves superilles, seran als barris Dreta de l’Eixample, l’Esquerra de l’Eixample i Sant Gervasi de Cassoles. Segons el consistori, millorar la qualitat de vida a la ciutat requereix una inversió de la jerarquia en la via pública. És a dir, posar en el centre als veïns i restar importància als cotxes, fins ara element vertebrador de la ciutat.
Les tres noves superilles que suposen la reurbanització d’algunes vies per a guanyar terreny al trànsit, se sumaran a les cinc experiències ja en marxa en els barris de Poblenou, Horta, Les Corts, Hostafrancs i Sant Antoni.
La superilla de l’Eixample estarà situada entorn del carrer de Girona, entre la ronda de Sant Pere i el carrer de Còrsega i, el carrer de Roger de Llúria i el passeig de Sant Joan. L’objectiu d’aquesta transformació és combatre la falta de verd (una de les més baixes de la ciutat, amb sol 0,59 metres quadrats per habitant), la falta d’itineraris rectilinis i l’ocupació de les voreres amb motos i terrasses.
La pacificació del carrer de Girona, on actualment hi ha dictada una suspensió de llicències per a determinar les activitats que es podran implantar tenint en compte la seva futura transformació, jugarà un paper decisiu en la transformació de la zona.
-
A finals de juliol, Catalunya es donava 18 mesos per complir els límits de pol·lució europeus
La Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la Diputació de Barcelona es van conjurar per aconseguir complir abans del gener del 2021 els límits europeus de contaminació […]
Temps de lectura: < 1 minutLa Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la Diputació de Barcelona es van conjurar per aconseguir complir abans del gener del 2021 els límits europeus de contaminació d’òxid de nitrogen, que en l’actualitat depassen dues de les 30 estacions de monitoratge. La Comissió Europea també es basa en les xifres que a Barcelona i Madrid, sobrepassen fa 10 anys els límits marcats per la normativa.
La cimera de la qualitat de l’aire va ser convocada d’urgència després de la denúncia de la Comissió Europea davant del tribunal europeu per la contaminació en ciutats espanyoles, com Barcelona i Madrid,
A la trobada, els diferents representants han reafirmat la seva voluntat d’iniciar l’1 de gener de 2020 la Zona de Baixes Emissions que permetrà treure de la circulació de l’entrada i sortida de Barcelona prop de 124.000 vehicles considerats els més contaminants, una cosa que “tindrà molt impacte en la qualitat de l’aire”.
-
Constitució de la Taula per l’Emergència Climàtica a Barcelona
El 10 de juliol es constituïa la Taula d’Emergència Climàtica que té com a objectiu elaborar els continguts de la Declaració d’Emergència Climàtica de Barcelona, que entrarà en vigor a […]
Temps de lectura: < 1 minutEl 10 de juliol es constituïa la Taula d’Emergència Climàtica que té com a objectiu elaborar els continguts de la Declaració d’Emergència Climàtica de Barcelona, que entrarà en vigor a partir de l’1 de gener de 2020.
És un grup de treball del Consell de Sostenibilitat que busca mantenir l’esperit de participació i compromís col·lectiu amb el qual es va elaborar el Pla Clima de Barcelona. Alhora, hi suma les administracions de l’Estat i la Generalitat, així com tots els grups municipals, per tal de generar un marc de treball que comprometi a l’Ajuntament i la resta d’agents implicats a fer front a l’emergència climàtica.
Abans del 31 de desembre de 2019, la Taula plantejarà un Pla d’Acció 2020-2025amb mesures concretes a desenvolupar per a fer front de manera efectiva a l’emergència climàtica i en farà el seguiment i l’avaluació. També serà l’espai on l’Ajuntament rendirà comptes dels avenços i l’acompliment dels compromisos adquirits.
-
Pla Clima
Amb l’objectiu de complir els compromisos contra el canvi climàtic acordats a la 21a Cimera de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, celebrada a París, l’Ajuntament de Barcelona va […]
Temps de lectura: < 1 minutAmb l’objectiu de complir els compromisos contra el canvi climàtic acordats a la 21a Cimera de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, celebrada a París, l’Ajuntament de Barcelona va presentar el Pla Clima 2018-2030, un programa d’accions transversals per lluitar contra el canvi climàtic amb l’objectiu de reduir en un 45% les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, i amb el compromís que l’increment de la temperatura mitjana no superi 1,5 C a finals del segle XXI.
El Pla Clima és un programa estratègic amb 242 mesures per afrontar els efectes del canvi climàtic que gira entorn de quatre eixos principals: mitigar els efectes del canvi climàtic, adaptar la ciutat a les conseqüències de la problemàtica, prioritzar els col·lectius més vulnerables i implicar la ciutadania en aquesta lluita.
Els principals objectius del Pla Clima són:
- Reduir les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle en un 45%.
- Incrementar l’espai verd en 1,6 metres quadrat per habitant i l’arbrat.
- Reduir el consum d’aigua domèstica a 100 l/dia.
- Assolir el 60% de recollida selectiva de residus.
- Multiplicar per cinc la generació d’energia solar a la ciutat.
- Pobresa energètica zero.
-
El canvi climàtic i la crisi ecològica, els grans reptes
El canvi climàtic ja és aquí i les ciutats, on viuen la majoria dels habitants del planeta, tenen una responsabilitat i un paper clau a l’hora de mitigar els efectes […]
Temps de lectura: 2 minuts
El canvi climàtic ja és aquí i les ciutats, on viuen la majoria dels habitants del planeta, tenen una responsabilitat i un paper clau a l’hora de mitigar els efectes del canvi climàtic al món.
L’alteració del clima i les temperatures de la terra afecten els ecosistemes, tots els canvis directament o indirectament són producte de l’activitat humana. Les conseqüències immediates són repercussions nocives per el medi ambient i els sistemes productius.
L’impacte potencial del canvi climàtic és enorme, principalment repercuteix en la manca d’aigua potable, canvis en les condicions per a la producció d’aliments i l’augment de fenòmens naturals com inundacions, tempestes, sequeres i onades de calor. És un fenomen ambiental de profundes conseqüències econòmiques i socials, però, els països més pobres estan pitjor preparats per enfrontar els canvis, indubtablement patiran les pitjors conseqüències.
El Canvi climàtic i la creixent “crisi ecològica”, juntament amb la pobresa i la desigualtat, són els principals reptes de la nostra era a escala ambiental, social i econòmic. Per fer-hi front hem d’acabar amb l’actual paradigma de creixement i desenvolupament basat en sistemes econòmics, socials i polítics desiguals en l’accés i distribució dels recursos naturals que contemplen violacions dels drets humans, la degradació mediambiental i conflictes socials.
Ens trobem en una situació d’emergència climàtica i és necessari dur a terme mesures excepcionals i immediates i accelerar les accions estructurals i planificades.
Entre el 20 i 27 de setembre tindran lloc les mobilitzacions climàtiques més grans de la història. Es convocaran manifestacions internacionals de Fridays4Future i By2020WeRiseUp/2020: RebelionPorElClima. Més de 100 organitzacions de l’Estat Espanyol demanen a la ciudadania de sumar-se a la VAGA MUNDIAL PEL CLIMA el pròxim 27 de setembre.Més informació:
https://www.ecologistasenaccion.org/124856/mas-de-100-organizaciones-instan-a-la-ciudadania-a-sumarse-a-la-huelga-mundial-por-el-clima/ -
Barris pel clima
Barris Pel Clima és una iniciativa que neix amb la intenció de socialitzar l’emergència climàtica dels barris i les pràctiques de la vida quotidiana, així com per ser una força […]
Temps de lectura: < 1 minutBarris Pel Clima és una iniciativa que neix amb la intenció de socialitzar l’emergència climàtica dels barris i les pràctiques de la vida quotidiana, així com per ser una força activa en les manifestacions massives que s’organitzaran durant la “Setmana global de vaga i acció pel clima” del 20-27 de setembre.
La proposta emergeix d’una conversa sobre la necessitat de situar la lluita per la justícia climàtica dins del context d’altres moviments existents arrelats als barris. El grup impulsor de Barris pel Clima prové de l’activisme de barri de Poble Sec, Sants i Raval, i també del col·lectiu d’activisme climàtic Climacció.Barris pel Clima proposarà tallers, derives, assemblees, sessions de té, fabricació creativa de pancartes, xerrades, projeccions i un espai obert per a vaguistes de totes les edats. S’està creant un calendari-programa del qual us informarem puntualment des del nostre Butlletí de l’AVVDE.
Si apuntar-te al grup d’organització Contacta a: barrispelclima@gmx.com
L’assemblea general el 10 de setembre a las 18.30h a Poble Sec
Més informació: https://barrispelclima.wordpress.com/ -
Eixample Respira: nova plataforma
Es crea la plataforma veïnal Eixample Respira amb l’objectiu principal de demanar a les administracions (Ajuntament, Generalitat i Govern espanyol) que busquin solucions urgents per millorar la qualitat de l’aire […]
Temps de lectura: < 1 minutEs crea la plataforma veïnal Eixample Respira amb l’objectiu principal de demanar a les administracions (Ajuntament, Generalitat i Govern espanyol) que busquin solucions urgents per millorar la qualitat de l’aire als seus barris.
Segons fons recollides per betevé, Guille López, un dels impulsors de la iniciativa, explica: “A l’Eixample fa nou anys que es registren valors il·legals de diòxid de nitrogen”. López afegeix que a l’Eixample existeixen autèntiques “autopistes urbanes” i posa com a Exemple el carrer d’Aragó, per on passen diàriament 85.635 vehicles. Aquest veí també afirma que la plataforma no proposarà, en principi, solucions concretes, sinó que demanarà a polítics i tècnics que estudiïn les més adequades. Recorda que a Barcelona ja existeixen plataformes veïnals semblants per denunciar la pol·lució, com per exemple, Sarrià Respira.
L’Eixample Respira compta amb una pàgina web i un perfil a Twitter, des d’on ja animen la ciutadania a participar en la que serà la seva primera acció, el 26 de juny al carrer d’Urgell amb l’avinguda de Roma.
-
PREGÓ DE FESTA MAJOR 2019
Veïnes, veïns, coneguts, eixamplines residents, eixamplins nouvinguts, gent de pas, comerciants del barri, joves i no tant joves que heu hagut de marxar, gent gran que hi porteu tota una […]
Temps de lectura: 6 minutsVeïnes, veïns, coneguts, eixamplines residents, eixamplins nouvinguts, gent de pas, comerciants del barri, joves i no tant joves que heu hagut de marxar, gent gran que hi porteu tota una vida, famílies que hi inicieu un nou projecte, treballadores públiques que feu funcionar el districte, amigues i amics, familiars, persones estimades i d’altres desconegudes, Marina Garcés, que ens has inspirat en aquesta introducció… A totes les persones que durant aquest cap de setmana passeu pels carrers de la Dreta de l’Eixample, bona Festa Major!
El dia 15 de març sorgia la proposta de fer-nos càrrec del pregó de la Festa Major d’enguany. Podeu imaginar-vos, quina responsabilitat! Cares d’estupefacció, d’entusiasme, d’emoció, d’espant… Normalment el pregó el fa una persona coneguda o un personatge públic. És tota una excepcionalitat que el faci un casal de joves. Però creiem que, potser, el nostre barri és tota una excepcionalitat. Trobem oportú que avui i al nostre barri, sigui així.
En el moment de pensar i escriure aquest pregó ens vam adonar de la nostra petitesa davant el barri i la seva llarga història, i no sabíem com enfocar-ho per estar a l’altura d’una responsabilitat com aquesta: potser perquè ens sentíem petites, massa joves, amb una visió massa reduïda o parcial del barri. Després de donar-hi voltes vam veure, però, que no és d’altura del que tracta un pregó, ni de masses formalismes segons la nostra manera d’entendre’l. Creiem que un pregó pot ser escrit des de qualsevols ulls que visquin la realitat i el dia a dia de la quadrícula que ens envolta i que entenguin el seu entramat des d’una mirada àmplia, participativa i veïnal. Des del carrer, vaja. No volem estar a l’altura del pregó, volem fer un pregó des de la nostra altura, des de la nostra mirada horitzontal de la Dreta de l’Eixample. I hem cregut que l’única manera de fer-ho és des de la sincera senzillesa de veure el barri des dels ulls del seu jovent.
Avui, per tant, donem el tret de sortida a dies de retrobament, de teixir xarxa veïnal i de dinamitzar el barri. Celebrem el moment de l’any d’ajuntar-nos i de retrobar-nos als espais més nostres. Dies de sortir al carrer en espais de festa, diversió i cultura….
Al cap i a la fi, espais col·lectius pels quals La Dreixa treballem cada dia.El barri no és ni ha estat mai un tot homogeni que aculli una única manera de viure i de relacionar-se i, per tant, parlar de l’Eixample en singular és ignorar part de la seva realitat. Creiem que els carrers que ens han vist créixer (com és el cas de l’Ari, el Joan, el Quim o la Laia) o que ens hem fet casa nostra en etapes més avançades de la vida (com és el cas de l’Ivet, el Dídac o Núria), es mereixen un tracte que contempli la diversitat i reconegui la seva identitat heterogènia. És per això que avui no us parlarem de l’Eixample, així, en singular, sinó de LES DIFERENTS EIXAMPLES.
De Tetuan a Diagonal pujant per Sant Joan, de la Granja Vendrell al Jofama, de la parada de Girona a Verdaguer, del Zara de Passeig de Gràcia al Gucci d’uns carrers més amunt, se’ns fa evident que els comerços i les botigues són part de l’essència del nostre barri.
L’Eixample-franquícia, l’Eixample-empresa és la seu de cadenes i grans multinacionals amb la seva lògica impersonal i consumista. Des del Vivari, el 365, el Timesburg, l’HM, el Brandy… I així anar sumant fins a un nombre inassumible de comerços que esborren la vida d’aquesta quadrícula tan bonica, tan viva i tan nostra… que esborren la cara més propera del barri.Tot i així, aquests carrers segueixen acollint, com han fet sempre, l’Eixample-treballadora, amable i propera del comerç de barri que omple la quadrícula de vida i que promou el sentiment de llar. Des d’anar a fer la cerveseta al bar de la cantonada (la birra de sempre, és clar) a acompanyar les nostres àvies i avis, mares i pares al mercat (comprem unes maduixes d’aquelles tan bones que tenen al Molins? Potser una mica de tall a la Filo?). Trobem complicitat i tranquil·litat en comprar el pa, les mitges o el diari a persones que han posat cos i ànima en el seu projecte i que respecten i creuen en aquest barri amb un dia a dia frenètic.
L’Eixample-mercaderia ofega aquesta vida de barri de la que parlem, posant cada cop més en evidència la necessitat d’espais de trobada lliures de vincles econòmics. On ens trobem les joves, la gent gran, els infants, si no és a un bar, restaurant o una botiga? Espais com el pati de la Sofia Barat o el parc de la Torre de les Aigües no tenen capacitat ni flexibilitat per acollir la vida comunitària de la Dreta de l’Eixample. Les joves volem crear, descobrir i trobar, sobretot trobar, l’Eixample-espai de vida. Imagineu-vos sentir: “Ei, a quina hora era l’assemblea d’Aragó 317?”, o bé “Laura, qui va guanyar la partida de botifarra a Masriera la setmana passada?”, “Ens trobem per petar la xerrada a la part peatonal del carrer Girona?”. Impensable, oi? Dia rere dia caminem carrers amunt, carrers avall, però ens costa sentir l’essència, la proximitat i la complicitat de la Dreta de l’Eixample. Això ens entristeix, però no ens desespera, perquè sabem que les persones hi som, i que les ganes de crear i obrir aquests espais de vida no s’aturen.
Volem ser, alhora, un barri que miri més a costat i costat i que reconegui, també, les Eixamples-invisibilitzades, com l’Eixample de les cuidadores, la dels manters o la de les treballadores de la llar, tant presents i assimilades en el nostre dia a dia que se’ns passa per alt que venen al barri a fer feines precàries i racialitzades. Elles també són el barri. Volem combatre les opressions que ens envolten i que també són nostres, ser un barri conscient de les seves contradiccions i dels seus privilegis.
Rajoles florejades, pisos de sostres alts i llargs passadissos, façanes i balcons tant característics, interiors d’illa plens de vida (potser no tants com ens agradaria)… a totes ens captiva la història que han anat acumulant aquests carrers al llarg dels anys. Ens agrada que tothom pugui gaudir del modernisme tant nostre, però tampoc volem morir de fama. No volem ser el dormitori dels turistes i el circ de la ciutat… No volem ser l’Eixample-aparador.
Entre guiris, preus desorbitats i paelles precuinades, el jovent, i no només el jovent, hem de lluitar per trobar un lloc dins l’Eixample. I és que ignorar el fet que som el barri amb més pisos turístics i amb un dels lloguers més alts de la ciutat és deixar d’explicar una part de la realitat que ens afecta profundament. Encara que de vegades no ens ho sembli, l’Eixample-especuladora, o més ben dit, l’Eixample-especulada, també és la nostra: la dels desnonaments invisibles i la de les joves que han de marxar. Sabent, també, que la quadrícula acull una de les poblacions més envellides de Barcelona, volem fer front a aquesta lògica per seguir donant vida, continuïtat i relleu al barri.
Així doncs, per no perdre les arrels en un barri mogut per lògiques que no posen les persones al centre, necessitem espais on reunir-nos dins d’aquestes EIXAMPLES: espais que siguin de les veïnes on poder teixir la vida associativa d’un barri mancat de dinamització i apoderament col·lectiu.
Aprofitem, també, per reivindicar aquests carrers que acullen la Festa Major com a espais lliures de sexisme i de violència masclista. Hereves d’un urbanisme fet per homes que massa sovint es mira el melic, volem construir l’Eixample-feminista, lliure i segura.Aquest pregó de vivències, mancances i reivindicacions és, com dèiem al principi, un pregó excepcional. En primer lloc, perquè no som ni un personatge públic ni una persona famosa, sinó que som La Dreixa, un casal de joves que va obtenir el suport de la resta d’entitats per fer aquest pregó però que avui, per exemple, encara no tenim un espai on reunir-nos i créixer al barri. En segon lloc, perquè tot i voler seguir construint la quadrícula entre totes i avui ser les joves que tenim la sort de fer el pregó de Festa Major, d’aquí 5 o 10 anys ja no el podrem fer. Perquè haurem hagut de marxar i ja no serem veïnes de la Dreta de l’Eixample.
Al llarg d’aquest pregó us hem parlat de les EIXAMPLES DIVERSES que veiem quan les joves mirem el barri. Volem cuidar-les per anar teixir poc a poc la quadrícula que volem. Totes elles conformen un entramat complex, ple de contrastos i amb moltes persones amb ganes de no perdre el que la Dreta de l’Eixample ens ha donat i ens dóna dia rere a dia. Aprofitem, doncs, aquests dies de Festa Major per ajuntar-nos, retrobar-nos i seguir donant moviment a una barri que no s’atura tot i les dificultats. Un cop més, i per acabar, a totes les persones que durant aquest cap de setmana passeu pels carrers de la Dreta de l’Eixample, bona Festa Major!