La Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (Favb) ha presentat l’estudi “SOS habitatge: anàlisi de la situació de l’habitatge a Barcelona des del moviment veïnal”, que conclou que la manca de polítiques públiques actives ha permès que l’especulació immobiliària s’estengui a tots els barris, comprometent el dret a l’habitatge en el futur.
L’informe destaca que la pressió immobiliària, abans concentrada al centre, s’ha estès ràpidament a tots els districtes, incrementant els preus de l’habitatge. Factors com els privilegis fiscals per a grans inversors, l’absència de regulacions que limitin el monocultiu turístic i la manca de control en el mercat immobiliari han permès que els beneficis del negoci rendista augmentin del 5% tradicional a gairebé el 20%.
A més, l’estudi revela que la pèrdua progressiva d’habitatge de protecció oficial, que es reduirà en gairebé un 50% abans de 2038, està deixant pas a operacions especulatives de gran impacte en barris perifèrics com la Clota o la Marina del Prat Vermell. Les noves promocions d’habitatge social es planegen principalment fora del centre, perpetuant així la desigualtat territorial a la ciutat.
Camilo Ramos, president de la Favb, assenyala que aquesta crisi és resultat d’un model que, durant dècades, ha permès que l’habitatge públic sigui residual mentre l’especulació s’ha expandit sense control.
Per a més detalls sobre els mapes presentats, que il·lustren l’expansió de les promocions d’habitatges de luxe i la disminució del parc d’habitatge protegit, podeu consultar l’article publicat a la revista ‘Carrer’.